A FIMBA (International Maxibasketball Federation) jelenleg a szenior kosárlabdázás legnagyobb szervezete, amely égisze alatt több eseményt szerveznek szerte a világon.

A FIMBA őse az 1970-es években indult Argentínából, akkor még nemzeti veterán szövetségként. A gyors sikernek hála a szenior kategória gyorsan terjedni kezdett Dél-Amerikában, és az egyes országok szintén megalapították a maguk szenior szervezeteit. A mozgalom első komolyabb versenyét 1978-ban szervezte meg, akkor még Dél-Amerikai bajnokság néven, amelyet 1982-ben az első Pán-Amerikai torna követett.

Mivel a köznyelvben több kifejezés volt használatban a szenior kategóriára (szenior, veterán, master, stb.) ezért a nyolcvanas évek közepén az argentin szövetség megalkotta a Maxibasketball kifejezést.

Az első világversenyt 1991-ben tartották Buenos Airesben, akkor még 8 ország részvételével, és ezzel egyidejűleg a világszervezet is megszületett. A mozgalom gyorsan növekedésnek indult, a következő világbajnokságot (World Maxibasketball Championship) már Las Vegasban tartották 1993-ban, míg az első európai helyszín Helsinki volt 1997-ben.

A gyors növekedés miatt a világbajnokságok mellett viszonylag hamar kialakultak az egyes kontinensek, vagy régiók saját bajnokságai is.  Az első Európa-bajnokságot Rigában tartották 90 csapat részvételével.

Jelenleg a FIMBA a következő világversenyeket szervezi:

  • Világbajnokság
  • Európa-bajnokság
  • Pán-Amerikai bajnokság
  • Karibi-bajnokság
  • Világliga

Az események kétévente követik egymást régiónként, kivételt képez ez alól a világliga, amely 3-5 évente kerül megrendezésre.

Mostanra a Maxibasketball mozgalom eseményeit alkalmanként több száz csapat, több ezer sportoló részvételével bonyolítják, akik között éppúgy megtalálhatók a 35-40-éves játékosok, mint a 60-65, vagy akár 70-80 éves harcedzett veteránok. A legutóbbi világbajnokságot a Finnországban tartották, amelyen hazánk képviseletében a Turbó Csigák a női 60+ kategóriában aranyérmet szereztek.

További információ:

A FIMBA weboldala: http://www.fimba.net/en/

Nemzetközi igazgatótanács: http://www.fimba.net/en/board.php