Mutatkozz be kérlek.

Sipos Tamás vagyok, 48 éves. A Balaton partján, Balatonfűzfőn nőttem fel és kezdtem kosárlabdázni. Tanulmányaim során szakedzői képesítést, később sportmenedzseri, majd gazdasági diplomát szereztem. Játékosként Zalaegerszegen, Pécsett és Veszprémben is játszottam, a ZTE Zalaegerszeg tagjaként többszörös bajnoki érmes, Magyar Kupa győztes vagyok. Edzőként dolgoztam Diósdon majd a BEAC-nál.

Jelenleg Budapesten élek. Az elmúlt 20 évben értékesítési területen dolgoztam és rendezvényeket szerveztem, de a sportágtól sosem szakadtam el. Ötletgazdája és főszervezője vagyok a Szenior Kosárlabda Balaton Kupa sorozatnak Balatonfűzfőn.

Mi az az ESBA? Mit kell tudni a szervezetről?

Az Európai Szenior Kosárlabda Szövetség (European Seniors Basketball Association – ESBA) egy Litvániában bejegyzett nonprofit szervezet melynek célja, hogy kontinentális kosárlabda versenyeket szervezzen 30 év feletti, aktív, a sportágat szerető és korábban top szinten űző sportolók számára, valamint aktívan támogassa a szenior kori rendszeres sportolást, az egészségmegőrzést. Két nagy eseményük az évben az Európa-bajnokság és az Európa Kupa.

Weboldal: http://esba-basket.com

Mesélj egy kicsit, milyen egy ESBA Európa-bajnokság.

2014 óta mindig egy-egy népszerű földközi-tengeri üdülőhelyen került megrendezésre, ahol 8 napon át 600-700 sportoló, Európa 15-20 országából, (40-60 csapat) versenyez egymással korcsoportokban. Így biztosítják, hogy azonos fizikai állapotú csapatok játszhassanak egymással. A csapatokban feltűnnek a hajdani nagy klasszisok is.

Az eddigi EB-k helyszínei:

  • 2019 Altea (ESP),
  • 2018 Pula (CRO)
  • 2017 Santander (ESP)
  • 2016 Porec (CRO)
  • 2015 Antalya (TUR)
  • 2014 Liepaja (LTV)

A versenyeken a magyar csapatok is rendszeresen részt vesznek.

Hogyan esett 2020-ban Magyarországra a választás?

2019 márciusában az ESBA új, közép-európai helyszínt keresett és miután a fűzfői szenior torna híre eljutott hozzájuk is, megkerestek azzal, hogy a Balatonnál lehetne-e egy nagy tornát rendezni. Az ötlet egyből megtetszett, hiszen a szenior sport óriási népszerűségnek örvend itthon is, jómagam is járok szenior tornákra. Korábban részt vettem egy 80.000 látogatót vonzó verseny szervezésében, így van szervezési tapasztalatom.

A Balaton partján nőttem fel, és ma is sok időt töltött ott, ezért nagy lehetőséget láttam abban, hogy bemutathatjuk magunkat az európai kosárlabda rajongók széles táborának. Az augusztusi helyszín bejárásokat követően az ESBA-val megállapodtunk, hogy a Balatonfüred-Tihany-Veszprém régió fog otthont adni a 2020-as rendezvénynek.

Hány csapat vesz részt egy ESBA Európa-bajnokságon?

A versenyre 600-700 sportoló, 40-60 csapat és vendégeik érkeznek. Mi szeretnénk rekordot dönteni. A regisztráció már november 11-től él, és eddig 22 csapat jelezte részvételét.

A program június 14-én kezdődik a csoportmérkőzésekkel, majd a hét második felében a döntők lebonyolításával folytatódik. Szeretnénk egy kicsit bemutatni országunkat és látványosságainkat, így tervezünk diszkó partit és kínálunk majd turisztikai programokat is.

Mit tartasz a balatoni torna legnagyobb erősségének?

A csodálatos helyszíneket. A Balaton északi parti régiójában Balatonfüreden, Tihanyban, és Veszprémben lesznek a mérkőzések. A csarnokok újak, 1-2 éve építették vagy újították fel őket, mindegyikben korszerű, biztonságos fa parketta borítás található. Tihanyban például az Apátságtól 400 méterre, a Belső tó partján zajlanak majd a mérkőzések.

Szeretnénk megnyerni egy-egy külföldi és magyar korábbi kiválóságot, hogy legyen a rendezvényünk arca. Dolgozunk azon, hogy a mérkőzéseket az interneten keresztül az egész világon követni lehessen élőben, így a családtagok, barátok sem maradnak le “apu vagy épp nagyi” mérkőzéséről.

Mi lesz a legnagyobb kihívás?

A legnagyobb gondot a szállások biztosítása jelenti majd, mert a Balaton-part 2020 nyarán, az előszezonban is le van már foglalva.

Hogy álltok a szponzorokkal?

A versenyt az ESBA-val közösen szervezzük és bár a költségek egy részét a sportolók nevezési díjai fedezik, támogatókra szükség van. Balatonfüred Önkormányzata mellett szponzorok, valamint önkéntesek bevonásával valósítunk meg remélhetőleg egy nagyszerű rendezvényt.

Köszönjük, és sok sikert 🙂

A balatoni tornáról információ, nevezés: Balaton 2020