A csapat különleges elnevezése miatt sokan bizonyára nem is tudják, hogy a Turbó Csigák soraiban jó nevű, egykoron jeles, sokszoros magyar válogatott kosárlabdás hölgyek találhatók. Olyan sportemberek, akik idősebb korukban sem hagyták abba a személyükkel, életükkel szorosan összeforrott kedvenc játékukat és az elmúlt években az úgynevezett 60+ korosztályban sorra jól szerepeltek a rangosabbnál rangosabb nemzetközi tornákon, s érmekkel, trófeákkal gyarapították egyébként is gazdag gyűjteményüket, újabb sikereket szerezve Magyarországnak is.

Az eredménylistáról példaként említhető, hogy 2017-ben, az új-zélandi Aucklandben tartott 9. World Masters Games (Szenior Világjátékok) nevű versenyen – amely akár egy olimpiának is megfelel – világbajnokok lettek. Korábban 2005-ben a kanadai Edmontonban bronzérmesek, 2013-ban Torinóban viszont szintén aranyérmesek voltak. Ugyancsak az első helyen végeztek a FIMBA által 2019 augusztusában a finnországi Espoo városában rendezett XV. világbajnokságon. A legközelebbi – tehát a 10. – World Masters Games-t 2021-ben Japán Kansai nevű váro­sában tervezik megrendezni, s a Turbó Csigák azon is szándékoznak részt venni és természetesen a felkelő nap országából is szeretnének címüket megvédve, győztesen hazatérni.

Mint az arcokon is tükröződik: a híres-neves hölgykoszorú nagyon jól érezte magát a legutóbbi vendégségben
Fotó: H.M. / NMH

Ez a cél motiválja e megmérettetésre való tudatos felkészülésüket is. Bár mindegyiküknek – a nyugállományú státusz ellenére ezernyi civil elfoglaltsága van mind családi körben, mind pedig az élet egyéb, főként szakmai területein. Van aki kosársulit működtet, többen edzőként, órákat, előadásokat tartó tanárként hasznosítják ismereteiket, több évtizedes tapasztalataikat. Minden szombaton Budapesten edzenek a még mindig főként TF-ként emlegetett egyetem tornacsarnokában és rendszeresen találkoznak kirándulások, baráti összejövetelek keretében is. A minap (még a koronavírus-járvány hazai elterjedése előtt) éppen Salgótarjánban, az egyik idevalósi játékos, Miskolczy Katalin saját lakásában látta vendégül – ebéden, vacsorán és jó kártyacsaták kíséretében – sporttársait.

Az egyik kora esti program meglepetésként hatott a vendégekre. Ugyanis az uszodában a városszerte ismert és szeretett, 84 esztendősen is aktív, energikus testnevelő, Szarvas Józsefné – aki maga is kosárlabda-játékos és -edző volt férjével együtt éveken át – hangulatos, de nem könnyű vízitorna-gyakorlatok keretében mozgatta meg a hölgykoszorút. Valamennyien örültek e váratlan, sportos életmódjukkal szinkronban lévő foglalkozásnak. Mindegyiküknek tetszett Zsuzsa néni jó hangulatot teremtő stílusa is. Szép emlékekkel utaztak el Nógrádból és elhatározták, hogy legközelebb május 5-én Zebegényben Tarkovács Andrea vendégei lesznek. Közben persze hétvégenként keményen tréningeznek, s ráadásul a hazai és külföldi utazásaik anyagi hátterének döntő részét saját pénztárcájukból biztosítják, de részesülnek némi támogatásban is

Az uszodába is ellátogattak
Fotó: H.M. / NMH

A tavalyi finnországi sikert a következő összetételben érték el: Bogdán Márta, G. Hideg Edit, Hegyi Marianna – aki néhány amerikai év után újra Salgótarjánban, Zagyvapálfalván él – Hörömpő Gabriella, Kiss Lenke, Lámala Ágnes, Koncsag Éva, Miskolczy Katalin, Reigl Mariann, Simon Zsuzsa, Szűcs Mária, Tarkovács Andra és Winter Ilona mint játékosedző. Pillanatnyilag G. Hideg Edit nem tagja a Japánba készülő keretnek. Továbbra is ott van viszont Kiss Lenke, aki 328-szor, Winter Ilona, aki 267-szer volt magyar válogatott vagy Lámala Ágnes, aki csaknem száz és Tarkovács Andrea, aki több mint hatvan alkalommal ölthette magára a címeres mezt. A többiek is többször voltak ifjúsági válogatottak és stabil NB-s játékosok. Az életkoruknak megfelelő kiemelkedő tudásukon kívül lelkesedésük, játékszeretetük, jó közösségi szellemük, humorérzékük és nem utolsó sorban az egymás iránt érzett mély barátságuk is biztosítéka lehet, hogy 2021-ben Japánban megrendezendő Szenior Világjátékokon a 60+ korosztályos kategóriában harmadik alkalommal is elnyerjék a legfényesebb érmet.

Miskolczy Katalin az álló sorban jobbról a második
Fotó: H.M. / NMH